VAD ÄR EN VEGETARISK BURGARE

En vegetarisk burgare kan naturligtvis bestå av vad som helst, så länge det kommer från växtriket. G & V burgaren tillverkas av Kravodlade svarta bönor, odlade av Per Modig på Fagraslätts gård som ligger strax utanför Kristianstad. Jag hämtar bönorna, som jag sedan blötlägger innan kokning. Därefter mals de och blandas med bl.a. ekologisk röd quinoa, frön och kryddor. De formas till burgare, en i tagen, för att sedan bakas i ugnen. Slutligen steks de på plats i trucken då Du gör en beställning. Burgaren tillverkas i två varianter: ovo-vegetarisk och vegansk. Vad är skillnaden? Den ovo-vegetariska håller ihop bättre, då den har ägg som bindemedel. Dessutom är dressingen baserad på en hemslagen majonnäs, vilket ger en bra smak och konsistens. Den veganska varianten faller lättare isär, och dressingen baseras på sojamjölk, istället för ägg, något som gör konsistensen lösare. Smaken på de båda varianterna är dock ganska likvärdig.

OM FÖRETAGET

Företaget grundades hösten 2015. Min ambition är att sprida kunskapen om god vegetarisk/vegansk mat åt så många som möjligt, och att skingra missuppfattningarna om att grön mat endast består av kalla sallader o smaklösa morotsbiffar. Jag vill att man ska bli glad, mätt och nöjd, utan att ens tänka på att maten var tillagad utan kött. Så som bra vegetarisk mat ska vara! Varför en Food Truck, och inte en fast restaurang? För att nå ut till så många som möjligt, är det bättre att åka runt på olika platser och visa att det finns god vegetarisk mat, istället för att vänta på att intresserade kunder ska hitta till en fast restaurang. På detta sätt kan jag även servera min mat på olika event, festivaler, marknader, kalas, bröllop, student.... Alltid nylagad god vegetarisk mat på rätt plats!

MÖT GRUNDAREN

Bild: Nils Bergendal

Anneli Idman

Grundare

Jag heter Anneli Idman, och har ett passionerat intresse för växtbaserad mat! Har tidigare jobbat i över 20 år som sjuksköterska/operationssköterska, tills jag sadlade om till växtodling. Älskar att odla allt som är ätbart, och nu även att få fram god växtbaserad mat. Jag är född och uppvuxen i ett gemytligt Göteborg, men sedan drygt 10 år tillbaka bosatt i norra Skåne: paradiset för växtodlare och matnördar!

 

TILLVERKNING

All tillverkning sker småskaligt, från grunden, med stor del lokalt odlade och ofta ekologiska råvaror. För tillfället hyr jag in mig i ett restaurangkök några dagar i veckan, för att tillverka mina Bönburgare. Inom en snar framtid kommer vi dock att ha ett eget tillverkningskök, så att vi lättare kan få fram vår mat. Alla soppor, grytor, dressingar, bröd och kakor tillagas än så länge i mitt lilla, men effektiva truck-kök. Tidiga morgnar är det som gäller för mig, för att Du som kund ska få alldeles nylagad mat och nybakta kakor o bröd. Undantaget är burgarbröden, som numera bakas av Darins konditori, speciellt för Gaston & Vega. Dessa hämtas varje dag, nybakta, på väg ut till serveringen. 

Baljväxtodlare

Per Modig

Fagraslätts gård i Österslöv

Bagare

Magnus Darin

Darins och Conditori Fantasi

Du kan även kontakta oss via sociala medier.